2017.16.1.1 Účtovanie zásob v gastroprevádzkach v jednoduchom účtovníctve v roku 2017
Ing. Eva Mihalíková
Zásoby sa v súlade s § 4 ods. 6 písm e) účtujú v jednoduchom účtovníctve ako za výdavky vynaložené na dosiahnutie, zabezpečenie a udržanie príjmov.
Medzi zásoby zaraďujeme (§ 9 ods. 7 Postupov účtovania v JÚ):
-
materiál,
-
vlastnú výrobu,
-
zvieratá,
-
tovar.
Konkrétne o účtovaní zásob v jednoduchom účtovníctve píše § 11 Postupov účtovania v JÚ. V súvislosti s gastroprevádzkami je možné v rámci účtovníctva výskyt niekoľkých druhov zásob:
-
materiál = suroviny, pomocné a prevádzkové látky, náhradné dielce, obaly. Pod pojmom suroviny sa účtujú hmoty, ktoré v rámci výroby vstupujú do výrobného procesu a čiastočne alebo úplne tvoria podstatu výrobku, pomocné látky predstavujú podobné hmoty, netvoria však podstatu výrobku. Medzi prevádzkové látky sa účtujú pomôcky…