dnes je 8.5.2024

Input:

Účtovanie zásob v gastroprevádzkach v jednoduchom účtovníctve v roku 2017

24.8.2017, , Zdroj: Verlag Dashöfer

2017.16.1.1 Účtovanie zásob v gastroprevádzkach v jednoduchom účtovníctve v roku 2017

Ing. Eva Mihalíková

Zásoby sa v súlade s § 4 ods. 6 písm e) účtujú v jednoduchom účtovníctve ako za výdavky vynaložené na dosiahnutie, zabezpečenie a udržanie príjmov.

Medzi zásoby zaraďujeme (§ 9 ods. 7 Postupov účtovania v JÚ):

  • materiál,

  • vlastnú výrobu,

  • zvieratá,

  • tovar.

Konkrétne o účtovaní zásob v jednoduchom účtovníctve píše § 11 Postupov účtovania v JÚ. V súvislosti s gastroprevádzkami je možné v rámci účtovníctva výskyt niekoľkých druhov zásob:

  • materiál = suroviny, pomocné a prevádzkové látky, náhradné dielce, obaly. Pod pojmom suroviny sa účtujú hmoty, ktoré v rámci výroby vstupujú do výrobného procesu a čiastočne alebo úplne tvoria podstatu výrobku, pomocné látky predstavujú podobné hmoty, netvoria však podstatu výrobku. Medzi prevádzkové látky sa účtujú pomôcky

Najnovšie články
viac článkov